Pivovar nechal postavit r. 1849 František A. hrabě Thun (arch. F. J. Perthen, K. Heidenreich) náhradou za pivovar z poč. 18. stol., který ustoupil železnici. Pivovar byl v průběhu let rozšiřován. Od r. 1993 v soukr. majetku, r. 1995 ukončen provoz. R. 2012 zahájena přestavba na obchodní centrum.
Graficke pismenko Po požáru původního pivovaru v Těchlovicích r. 1698 nechal hrabě Maxmilián Thun vystavět v Podmoklech nový pivovar. Pivo se zde vařilo již v r. 1703, ačkoli pivovar byl dokončen r. 1707. Před pivovarskou budovou stály sochy sv. Jana Nepomuckého a sv. Floriána. Jižně od pivovaru byl založen Pivovarský rybník (r. 1731; zrušen) a severně od pivovaru našel místo lovecký dvůr (dnes se před ním nachází právě socha sv. Floriána). Pivovar neměl zdroj kvalitní vody na vaření piva (používána voda z řeky Labe), což se odráželo v jakosti piva. Kvůli výstavbě železnice do Drážďan byl starý pivovar stržen i s pivovarskou hospodou a ihned začal vyrůstat ...
Rodochrozit - podle informací na internetu, E.H. dle http://www.centrumpivovar.cz, http://www.pivovary.info/, 24.3. 2013