Původně barokní dům č. p. 134 byl spolu se sousedním domem 208 přestavěn v klasicistním stylu. Společným znakem obou objektů jsou výrazné atiky, imitující II. patro. Dům náleží Sokolu, což se projevilo v jeho názvu i doplňcích výzdoby průčelí.
Domy č. p. 134 (vlevo) a 208 od východu

Sokolský dům v Opočně

Graficke pismenko Sokolský dům v Opočně', 'Dům č. p. 134 byl postaven v I. polovině 18. století v rámci zastavování obvodu tehdy vznikajícího opočenského velkého náměstí (dnes Kupkovo) tehdejším ředitelem zdejšího panství Jiřím Pitkou. Spolu se sousedním domem č. p. 208 získal v I. polovině 19. století novou klasicistní fasádu, jejímž dominantním znakem jsou vysoké atiky, imitující II. patro. Koncem 19. století získal větší z domů zdejší Sokol, který provedl jeho úpravy (zejména dostavbu zadního křídla s tělocvičnou). Po roce 1990 jej získal zpět a využívá ho pro svou činnost. Sousední dům slouží jako obytný.

Rychnov nad Kněžnou  (RK)
    Opočno