Gotická tvrz v podobě hranolové věže s hradbou postavená Lupoldem de Uchtericz ve 2. čtvrtině 14. století. V 16. a 17. století vestavěny do nádvoří další budovy, nad jižním portálem erby vlastníků, most z roku 1803, novogotické cimbuří.
Pohled o severu
Tvrz se nachází nedaleko kostela v obci Sedziszowa (katastr Świerzawy) a je sídlem místního úřadu.
Ivka, 5.9. 2007
popis

Lupold nechal postavit čtyřpodlažní kamennou věž o rozměrech 12,8 x 14,2 metru, s 2 metry silnými zdmi. Celou tvrz obíhal pouze příkop, později přibyla i čtverhranná obvodová hradba. Do prvního patra byl přístup z jižní strany z nádvoří a bylo obytné. Mezi patry byla zřejmě dřevěná schodiště. Ve 2. patře byla reprezentativní světnice s prevetem na západě a úzkým okénkem s trojlistým uzávěrem na jihu (datované do 1. poloviny 14. století). Ve 3. patře je také zazděný prevetový výklenek na západě – zřejmě šlo o obytnou místnost. V 16. století byla stavba podsklepena, přízemí bylo rozděleno příčkami a zaklenuto valenou klenbou, do obou prostor vedly samostatné vstupy od východu a od jihu. Také první patro získalo valenou klenbu. Ve druhém patře vzniklo velké okno s výklenkem a sedátky a se symbolem jednorožce (erbovní figura von Nimptschů). Na východě a jihovýchodě byly k obvodové hradbě přistavěny…  číst dále

Ivka, 5.9. 2007

historie

Tvrz vnikla před polovinou 14. století, v době intenzivní kolonizace údolí říčky Kaczawy. Stavitelem tvrze byl pravděpodobně vazal knížete Henryka I. Javorského Lupold de Uchtericz. Na počátku 16. století tvrz získal rod von Nimptsch, který ji přestavěl, na počátku 17. století další přestavbu uskutečnil rod von Lest. Modernizace objektu proběhla také v roce 1803, kdy tvrz vlastnil rod von Hoffman. A poslední úpravy prodělala tvrz na konci 19. století.

Ivka, 5.9. 2007

Půdorys místa

půdorys přízemí, křížkovaně zdivo 15. století, šrafovaně před polovinou 16. století, neznačeně mladší
Obrázek
Polsko, dolnośląskie,