Kostel sv. Jana se špitálem zmiňován roku 1342. Kolem roku 1504 přestaven Půtou Švihovským. Roku 1770 opraven a nově vybaven. V roce 1788 zrušen, prodán měšťanu Tomáši Maršálkovi a přeměněn na obytný dům. Budova dodnes slouží k bydlení, přes četné adaptace si uchovala cenné fragmenty gotické stavby.
Bývalý kostel od východu
© Ivan Grisa 07/2011
Graficke pismenko Kostel sv. Jana se špitálem jsou poprvé zmiňovány roku 1342, kdy a kdo je založil však prameny navádějí. Kolem roku 1504 byl kostel přestavěn a znovu vysvěcen. Přestavět jej nechal tehdejší královský sudí a majitelem Švihovského panství Půta Švihovský. Při přestavbě získaly loď i kněžiště síťovou a hvězdovou klenbu s erbovními štítky pánů Švihovských na konzolách žeber. Roku 1770 nechal vrchní správce chudenického panství Václav Podivín Holeček kostel opravit a pořídil mu nové vybavení. V roce 1788 byl patentem Josefa II. kostel i se špitálem zrušen. Bez vnitřního zařízení byl kostel prodán měšťanu Tomáši Maršálkovi a přeměněn na obytný ...
Milan Caha (zdroj: Čiháková, L.: Bývalý špitální kostel sv. Jana Evangelisty ve Švihově, Průzkum památek II / 2000), 5.2. 2013

Klatovy  ( KT)
    Švihov