Jeden z pomníků vojáků padlých při ústupových bojích v okolí České Kamenice po bitvě u Kolína 18.–20. 7. 1757. Nechal je roku 1906 zhotovit vysloužilý důstojník Eduard Lehmann z nedaleké Chřibské.
Celkový pohled
© Ivan Grisa 09/2009
Graficke pismenko Pomník se nachází u odbočení vrcholové cesty na Zlatý vrch z červené značky Jedlová - Jetřichovice. Příjezd autem od silnice II/263 přes osadu Líska až na její horní (severovýchodní) konec. Nejbližší železniční stanice Mlýny na trati Děčín - Benešov nad Ploučnicí - Rumburk se nachází asi 3 km jihovýchodně v údolí Kamenice: pro cestu od vlaku je optimální nevázat se na značené cesty. Autobusová doprava v okolí ve volných dnech prakticky nefunguje.

Pomník obětem sedmileté války v Lísce u České Kamenice
    Po bitvě u Kolína ustupovala pruská armáda několika cestami z Čech. Jedním z míst, kde se jim postavila do cesty armáda Marie Terezie, bylo i okolí Studence mezi Českou Kamenicí a Chřibskou. Ve dnech 18.–20. 7. 1757 zde proběhly boje, v nichž padlo 164 císařských (většinou Jihoslovanů) a 486 Prusů. Oběti byly pohřbeny do hromadného hrobu u Studence. Na počátku 20. století se rozhodl téměř 150 let staré události připomenout vysloužilý důstojník

Ivan Grisa, dle webové stránky http://www.studenyalipnice.cz, 3.10. 2009