úřednický dům

oficírský dům
Postaven pro správu panství bíloveckého v letech 1767 – 69. Třípodlažní částečně podsklepený dům s mansardovou střechou se dochoval zhruba v podobě, v jaké vznikaly úřednické domy pokročilého novověku. Objekt využívá Muzeum Novojičínska.
úřednický dům od severozápadu
Graficke pismenko Muzeum je z důvodu přibližně roční rekonstrukce uzavřeno, odhadem do podzimu roku 2012. Po otevření bude v nově zrekonstruované budově nová expozice a informační centrum.

Vznik a vývoj objektu
    Bílovecká vrchnost, v 18. století Sedlničtí z Choltic, využívala místní zámek jako rezidenční objekt a pro úředníky správy (např. purkrabího a důchodního písaře), kteří dosud bydleli a působili na zámku, nechala v letech 1767 – 69 postavit samostatný úřednický dům. V pramenech se objevuje pojmenování Oberbeamtens Quartier (1767) a Officier Wohnung (1769). Veduta Bílovce od Jana Strassera z roku 1788 zachycuje dům v jeho starší podobě se

Lucie Augustinková, stavebně historický průzkum budovy muzea (dřívější úřednický dům) v Bílovci, Zámecká 5, 16.7. 2008
    okolí úřednického domu
    Budova vznikla snad včetně dnes již zbořeného hospodářského zázemí, jaké přiléhalo ke dnešnímu muzeu na severní a východní straně, jak je viditelné ještě na mapě stabilního katastru Velkých Albrechtic z roku 1836. (Úřednický dům patřil spolu se zámkem až do počátku 20. století ke katastrálnímu území Velkých Albrechtic.) Okolí úřednického domu se nejvíce proměnilo ve 2. polovině 20. století. Za druhé světové války byla poškozena zástavba

Lucie Augustinková, 16.7. 2008

popis

Dům byl postaven jako šířkově rozvinutý čtyřtrakt s obvyklou jižní, respektive jihozápadní orientací průčelí. Budova vznikla včetně dnes již zbořeného hospodářského zázemí, jaké přiléhalo ke dnešnímu muzeu na severní a východní straně. Kromě přímého přístupu se do hospodářského traktu chodilo přes spíž. Budova byla postavena přibližně tak, jak se novostavby úřednických domů v 18. i počátkem 19. století obvykle projektovaly. Dům stojí na volném