Kostel stojí na místě původního kostela z 12.stol. (doložen r. 1257). Ve 14. a 15. stol. opakovaně vyhořel, V l. 1412-1492 postaven nový chrám. R. 1572 byla přistavěna Edelmannova hrobka. R. 1709 kostel poničil požár a při opravě byl barokizován. Koncem 19. stol. prošel kostel celkovou rekonstrukcí.
kostel sv. Mořice od jihozápadu s mohutnou jižní věží
© Jan P. Štěpánek 05/2009
Graficke pismenko Monumentální hmotná stavba farního kostela sv. Mořice se nachází stísněná mezi úzkými ulicemi a okolní historickou zástavbou hanácké metropole, severně od Horního náměstí, na Pekařské ulici. Stavba je velmi těžko fotografovatelná právě kvůli okolní zástavbě. Kostel prošel noha etapami stavebního vývoje od pozdně románské panské svatyně, přes raně gotickou přestavbu, až po stavbu současného chrámu ukončenou na počátku 16. století. Nejznámější a také nejfotografovanější částí kostela je pozdně gotická jižní věž z kamenných kvádrů a zvonicovou nástavbou. Tato věž je přístupná veřejnosti a slouží jako vyhlídka z níž je nádherný rozhled na celou Olomouc. Výstup ...

Farní a proboštský kostel sv. Mořice
    Snad původní panský kostel, jež lze ztotožnit již s pontifikátem biskupa Jana I., který byl původně mnichem v klášteře sv. Mořice v Německu. Jan I. měl tudíž nejlepší možnost získat z mateřského kláštera ostatky tohoto u nás nezvyklého světce pro svůj nový kostel v Olomouci. Podle několika datovaných zmínkách o kostele, lze s jistotou říct, že v 1. polovině 12. století již existoval jako tribunový panský kostel. Při archeologickém výzkumu

Jan P. Štěpánek, Města a městečka v Čechách na Moravě a ve Slezsku (K. Kuča), 8.6. 2005