Kamenný lev

Írán, Hamadán
Lev stával u městských bran. Původně byly sochy dvě, jedna zničena. Stáří sochy asi z doby Alexandra Makedonského. Za islámského dobytí Persie byl jeden lev zcela zničen. Až po r. 1949 přeživší socha upravena. Kamenný lev v Hamadánu je historická památka.
Kamenný lev v íránském Hamadánu.
© Pavel Vítek 05/2016
Graficke pismenko Hamadán je město v Íránu, hlavní město provincie Hamadán. Nachází se 320 km jihozápadně od Teheránu a 320 km východně od hranic s Iránem. Hamadán je považován za nejstarší město v Íránu a i za jedno z nejstarších měst na světě. Jeho vznik se datuje někam do období mezi 4. tisíciletím př. n. l. a rokem 1.100 př. n. l. Sochu kamenného lva najdeme v Sang Sir Parku, který leží asi 1,5 km jihovýchodně od centra města, od náměstí Imáma Chomejního.

historie

Jsou mnohé dohady o původu sochy. Jeho původ se přičítá Parthům i Achajmenovcům. Pravděpodobně je ale dílem některého z Alexandrových umělců na památku padlého generála Hefaistióna a vytesán byl na příkaz Alexandra Makedonského. Ale může být i starší. Kamenný lev ve starověku střežil městskou bránu. U brány stáli původně lvi dva. Během islámského dobytí Persie byly brány zbořeny, a to v roce 931 n. l. Vítězný generál převzal město a neúspěšně se

technická památka
    Írán