Nepatrné stopy zaniklé tvrze - hrádku v obci Borek, po níž se jako první psal už v roce 1356 jistý Pešek. Při prodeji panství Krajířům z Krajku v roce 1459 se tvrz už neuvádí. Zanikla tudíž v průběhu husitských válek. Její zdi i se základy existovaly ještě v roce 1828, kdy byly úplně rozebrány.
Místo tvrze u domu čp. 1
Warning: Use of undefined constant DATADIR - assumed 'DATADIR' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/hrady/class/class.thumbnew.php on line 223 Warning: Use of undefined constant DATADIR - assumed 'DATADIR' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/hrady/class/class.thumbnew.php on line 223 Warning: Use of undefined constant DATADIR - assumed 'DATADIR' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/hrady/class/class.thumbnew.php on line 223 Warning: Use of undefined constant DATADIR - assumed 'DATADIR' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/hrady/class/class.thumbnew.php on line 223 Hlavní obrázek místa Hlavní obrázek místa Hlavní obrázek místa Hlavní obrázek místa
Graficke pismenko Zaniklá tvrz se nacházela na mírně vyvýšeném hřebenu nad potokem Vápovkou v západní části obce. V roce 1356 se po Borku psal Pešek. Před rokem 1406 zemřel Štěpán a o léno se začali přetahovat markraběcí písař Štěpán, Pešík z Rozhovic a Mikuláš z Heršic. Později se ves dostala k bílkovskému panství a při prodeji Krajířům z Krajku se už tvrz neuvádí. Zanikla tedy za husitských válek, ale ještě v roce 1828 stály její zdi. V te době byly postupně rozebrány a to včetně základů a byly použity k stvabám přilehlých domů, především čp.1. a 16., na jejichž parcelách tvrz stávala. Zužující se hřeben byl částečně srovnán, přesto u domu čp. 1 zůstala po tvrzi viditelná vyvýšenina. Celá severní část je chráněna poměrně prudkým srázem.
D.Dohňanský , zdroj : M.Plaček - Ilustrovaná encyklopedie moravských hradů, hrádků a tvrzí., 19.5. 2020
     Jindřichův Hradec  (JH)