Moje místa 0
Vaření piva v Dětenicích známé od r. 1307 dostalo nový impulz r. 1790 po obnově pivovaru zásluhou hraběte Clam-Gallase. Pivovar byl v provozu do r. 1955, kdy byl zrušen. Obnoven byl po r. 2000 novými majiteli a upraven na středověkou krčmu a muzeum v živém provozu.
Dětenice - pivovar a muzeum piva
© Jiří Špaček, 05/2017
Graficke pismenko První zpráva o vsi Dětenicích je z r. 1052, kdy patřily kostelu ve Staré Boleslavi. Ve 13. století držela Dětenice zchudlá větev pánů z Valdštejna, která se psala z Dětenic a postavila si zde nejspíše tvrz. Z doby jejich vlády pocházejí také první zprávy o vaření piva v Dětenicích. Dnešní obec má asi 700 obyvatel a do obecného povědomí vstoupila po r. 1998, kdy byl zdejší zámek prodán do soukromých rukou a stal se atrakcí. Snad ještě větší atrakcí se o něco později stal obnovený pivovar se středověkou krčmou a muzeem. Dětenice leží na silnici II/280 asi 4 km západně od Libáně. Mají také zastávku na regionální trati 063 ...
5.6. 2017

historie

Úplně první zmínku o vaření piva na dětenickém panství nacházíme r. 1307 z dob panování Beneše z Dětenic a Valdštejna. V roce 1790 byla hrabětem Clam-Gallasem postavena vedle starého sklepa budova varny s ležáckými sklepy, spilkou a ledárnou, což způsobilo nárůst výroby piva na 1000 hl ročně. Roku 1822 nechal baron Wessenberg přistavět sladovnu. V roce 1866 v dobách pruské války, když vojsko táhlo přes Dětenice, vjel pruský generál do zámecké