Rozsáhlý hrad na pobřeží Severního moře v hrabství Northumbria na severu Anglie. Původně keltská a od roku 547 anglosaská pevnost. Po roce 1066 normanský hrad, od roku 1095 až do začátku 17. století královský. Dnes v majetku rodu Armstrongů.
Pohled na hrad od JZ z vesnice Bamburgh.

Graficke pismenko Rozsáhlý hrad Bamburgh [Bambura] stojí na nevysokém skalnatém kopci na pobřeží Severního moře v hrabství Northumbria na severu Anglie. Stopy osídlení na hradním kopci spadají již do doby kamenné, bronzové a železné. První písemná zmínka o pevnosti na místě dnešního hradu pochází z roku 547, kdy ji na úkor původního keltského obyvatelstva dobyli Anglosasové pod vedením Idy z Bernicie. Ida si zde zřídil hlavní sídlo svého nového království Bernicia. Keltové se pak pevnosti nakrátko zmocnili v roce 590 v době vlády Idova syna Hussa. V době vlády svatého krále Osvalda (634-643) se Bamburgh stal centrem nového království Northumbria po sjednocení dvou ...
Pavel Semple, zdroj: (Bamburgh Castle Handbook, Heritage House Group, Ketteringham Hall, Wymondham, Norfolk, 2010)., 5.12. 2015

popis

Protáhlá hradní dispozice o délce přibližně 350 m má celkem tři díly, jádro hradu na nejvyšším východním konci kopce, střední předhradí a nejnižší západní předhradí. Přístupová cesta stoupá do středního předhradí po východním a severním úbočí kopce pod jádrem hradu. Západní předhradí je přístupné z předhradí středního a na hlavní komunikační trase do hradu tak neleží. První brána stojí na východním úpatí kopce. Má podobu drobného dvouvěžového

Pavel Semple, 5.12. 2015

Chcete se stát boháči? Přesně za půl roku vydá hrad Sion svůj poklad!