Moje místa 0
Barokní kamenný most o dvou obloucích z lomového kamene a plně vyzděným parapetem postaven r. 1773, délka 12 m, šířka 6 m, výška nad hladinou Budišovky 4 m. Nad středním pilířem na parapetu druhotně osazena pískovcová skulptura sv. Jana Nepomuckého pocházející z r. 1725 připisovaná J. A. Heinzovi.
pohled od východu
© Pavel Vítek 11/2014
Graficke pismenko Město Budišov nad Budišovkou leží 30 km jihozápadně od Opavy a 33 km jihovýchodně od Bruntálu. První písemná zpráva o Budišově nad Budišovkou pochází z roku 1301. Budišovem prochází silnice II. třídy jako třeba silnice vedoucí z Vítkova do Moravského Berouna. V Budišově nad Budišovkou končí železniční trať č. 276, vedoucí ze Suchdola nad Odrou, přes Odry a Vítkov. Budišovem prochází cyklostezka č. 6146 vedoucí od přehradní hráze přehrady Kružberk, přes Budišov do Břidličné u Rýmařova a končí zde cyklostezka č. 6144 vedoucí z Jiříkova na Moravě přes Moravský Beroun. Kamenný most přes řeku Budišovku najdeme jižně od centra města, vedle bývalého vodního mlýna, dnes muzea břidlice.

popis

Most je 12 metrů dlouhý, 6 metrů široký a 4 metry nad hladinou Budišovky. Podle nápisu na kamenné desce byl postaven roku 1773. Tomuto datu odpovídá i jeho pozdně barokní vzhled o dvou obloucích z lomového kamene a plně vyzděný parapet. Mezi oblouky je pilíř, který má z jedné strany půlválcový a z druhé obdélné zakončení. Nad středním pilířem mostu na parapetu je pískovcová skulptura sv. Jana Nepomuckého. Socha pochází z roku 1725. Na most