Objekt byl založen r. 1888 Carlem Meltzerem a vyniká věžovitou, novogotickou stavbou, přisazenou k jižní straně, která sloužila jako zkušebna a vzorkovna vitrají. Využíváno do r. 1945. V 60. letech převzal budovu podnik Crystalex. Dnes stavba chátrá.
bývalá dílna s novogotickou věží od západu
Graficke pismenko V roce 1888 založil mezi Okrouhlou a Skalicí u České Lípy sklář Carl Meltzer první dílnu na výrobu skleněných výplní chrámových oken – vitrají – v Čechách. Objekt vyniká vysokou, věžovitou novogotickou stavbou na šestiúhelníkovém půdorysu, přisazenou k jeho jižní straně. Novogotický objekt, připomínající závěr vysoké kaple, sloužil jako zkušebna a vzorkovna vitrají. Ve zchátralém objektu jsou v úzkých, bohatými kružbami zdobených oknech stále zachovány zbytky barevných vitrají. Na stříšky masívních opěráků ve spodní části stavby nasazují bohatě profilované přípory, ukončené konzolami. Na konzolách byly umístěny sochy, kryté baldachýny. Baldachýny zakončují ...

technická památka
    Liberecký kraj