Vznik pivovaru na severním obvodu zámeckého areálu v Opočně spadá do 60. let 16. století. Dnešní vzhled je výsledkem úprav v 18. a 19. století. Výroba byla zastavena roku 1933, od té doby sloužil jako hospodářský objekt. V posledních desetiletích je většina objektů prázdná.
Pivovar od severozápadu (z Trčkova náměstí)

Zámecký pivovar v Opočně

Graficke pismenko Vznik pivovaru na severním obvodu zámeckého areálu v Opočně spadá do 60. let 16. století, kdy Trčkové rozšiřovali své režijní hospodářství. Dnešní vzhled je výsledkem úprav v 18. a 19. století. Areál vždy náležel majitelům zámku (Trčkové, Colloredo-Wallsee, Coloredo-Mansfeld), od konce 19. století byl pronajímán. Výroba byla zastavena roku 1933, od té doby pivovar sloužil jako hospodářský objekt, v jižním křídle se nacházejí byty. V posledních desetiletích je většina objektů prázdná a chátrá.