Mešita šejcha Lutfulláha je mistrovské dílo íránské architektury. Stavba zahájena r. 1603, dokončena r. 1619. Mešita určena jen pro členy královského rodu, proto nemá žádné minarety a je menší. Šáh Réza Pahlavi nechal mešitu přestavět a opravit r. 1920.
Mešita šejcha Lutfulláha v íránském Isfanáhu
© Pavel Vítek 05/2016
Graficke pismenko Isfahán je třetím největším městem v Iránu. Leží kolem řeky Záyandeh na úpatí pohoří Zagros. Nachází se zde pokusné jaderné reaktory. Isfahán najdeme asi 450 km jižně od Teheránu a 600 km severně od přístavu Búšehr na pobřeží Perského zálivu. Se nachází v centru města na východní straně hlavního náměstí Nakš-e džahán.

historie

Mešita šejcha Lutfulláha je jedním z mistrovských děl íránské architektury. Stavba mešity byla zahájena v roce 1603 a byla dokončena v roce 1619. Byla postavena podle hlavního architekta Šejka Bahai, během panování Šáha Abbase. Ten ji nechal postavit na počest libanonského šejcha Lotfolláha. Šejch Lotfolláh odešel z Libanonu a na pozvání vládce přišel do Persie, aby vyučoval šíitské náboženství. Tato mešita byla určena jen pro členy královského

popis

Kvůli zachování modlitebního směru k Mekce je mešita natočená 55 stupňů od náměstí, ale není to patrné z čelního pohledu. Obrovská kupole je nesena 170 cm silnými zdmi. Několik úzkých oken osvětluje prostor pod kupolí, který je zdoben kachlíkovou výzdobou s převažující tyrkysovou, modrou a růžovou barvou. Zvenku a ve vnitřní chodbě převládá modrá a žlutá. Prostor je překrásně zdoben mozaikou a ozdobnými výčnělky. Jejím hlavním architektem byl

Írán