Budova divadla, která nese jméno po zdejším rodákovi, vynálezci bleskosvodu Prokopu Divišovi. Postavena byla v průběhu roku 1926. Divadlo bylo slavnostně otevřeno 5. 12. 1926 úspěšnou Tylovou Fidlovačkou.
Žamberk - Divišovo divadlo
© Ivo Rozehnal, 07/2010
Graficke pismenko V městě Žamberku stojí budova divadla, která nese jméno po zdejším rodákovi, vynálezci bleskosvodu Prokopu Divišovi. Postavena byla v průběhu roku 1926. Při slavnostním otevření 5. 12. 1926 byla uvedena úspěšná Tylova Fidlovačka. Samotné divadlo bylo od svého vzniku spláceno členy ochotnického spolku, běžnými občany, sbírkami do pokladniček, prodejem symbolických cihel a vstupným. Splatit celou budovu se podařilo až v průběhu 2. sv. války. Divadlo slouží svému účelu dodnes.
Ivo Rozehnal - zdroj - cs.wikipedia, 6.7. 2010

Pardubický kraj