Mohutnou stavbu s prvky nizozemské renesance a secese nechal jižně od svého sídla pro svou dceru a zetě postavit českodubský textilní podnikatel Franz Schmitt. Od roku 1945 zde sídlí Podještědské muzeum.
Pohled hlavním vjezdem

Podještědské muzeum (Blaschkeho vila) v Českém Dubu

Graficke pismenko Krátce před svou smrtí nechal Franz von Schmitt postavit pro svou dceru a zetě Conrada Blaschkeho representativní sídlo ve stylu nizozemské novorenesance. Vila je pozoruhodná mimo jiné svou vysokou věží s dlátkovou střechou. Prošla úpravami v letech 1885 a zejména 1906 (vídeňský architekt Wilhelm Klingenberg), kdy získala monumentální secesní halu. V majetku rodiny zůstala do roku 1945. Od té doby zde sídlí Podještědské muzeum, zaměřené na regionální historii, národopis a přírodovědu, se zvláštním zřetelem na literární pozůstalost Karoliny Světlé. Museum v Českém Dubu vzniklo již roku 1919 jako projev českého národního uvědomění. Skupinu zakladatelů ...

Liberecký kraj
     Liberec  (LI)