Městské museum sídlí v trojlodí a rajském dvoře bývalého františkánského kláštera. Současné stavby na místě starších předchůdců pocházejí z 15. stol. Po sekularisaci kostel farní, zrušen 1793, poté skladiště, úřady, od 1901 museum.
Graficke pismenko Městské museum stojí na náměstí Heinrichsplatz přímo na cestě od labského mostu do centra středověkého města (náměstí Markt). Parkování v okolí většinou zpoplatněno, lze využít zařízení nedalekého nákupního centra.

Městské museum v Míšni
    Františkáni přišli do Míšně roku 1258. Od roku 1260 stavěli nevelký sálový kostel a první klášterní budovy, jejichž zbytky se nacházejí v podzemí dnešní stavby. Současné trojlodí pochází z vrcholně gotické stavby, prováděné ve druhé polovině 14. století, vysvěcené 1393. Po válečném řádění r. 1447 byla tak poškozena, že po obnově do roku 1457 bylo nutné nové svěcení. Dokončení oprav se datuje až na přelom 15. a 16. století. Klášter byl zrušen

Ivan Grisa, dle C. D. Langer, Architekturführer Meissen, 8.2. 2009

popis

Vysoké trojlodí někdejšího klášterního kostela (do vrcholu klenby 16,5 m) je rozčleněno novou konstrukcí pater, vloženou mimo dotyk s gotickými konstrukcemi. Rajský dvůr velmi malý, nepravidelného půdorysu. V jeho křídlech lapidárium funerální plastiky 16.–19. století. V přilehlém objektu exposice o zakladateli homeopatie, místním rodáku Samueli Hahnemannovi (1755–1843).
    Německo