Nejníže položený most přes Labe v Čechách. Mezi Děčínem a Prostředním Žlebem ho roku 1874 postavila společnost Rakouské severozápadní dráhy. Výjimečně zachovalá konstrukce několikanásobných příhradových nosníků, použitá vzhledem k extrémní šikmosti mostu.
most u Prostředního Žlebu
Graficke pismenko Legální možnost veřejného přístupu k mostu je pouze na levém břehu od železniční stanice Děčín - Prostřední Žleb (trať Děčín hl. n. - Dolní Žleb - Bad Schandau) nebo po labské cyklostezce. Na pravém břehu most prochází areálem přístavu Loubí a ústí do tunelu. Přechod po mostě či tunelem je samozřejmě zakázán! Zajímavý pohled na most se však otevírá ze Šibeničního vrchu od zříceniny starokatolického kostela.
Ivan Grisa (doplněk Jiří Špaček), 6.7. 2008

Železniční most na trati Děčín východ - Prostřední Žleb
    Most vznikl jako poslední část tzv. Polabské dráhy, postavené Rakouskou severozápadní dráhou v první polovině 70. let 19. století. Kromě elektrizace na počátku 80. let 20. století se nezměnil, představuje tak jednu z nejstarších dochovaných ocelových mostních konstrukcí na našem území.

popis

Vzhledem k místním podmínkám je most extrémně šikmý. Na pravém břehu vychází téměř bezprostředně z tunelu, na levém břehu ústí trať přímo do zhlaví stanice Děčín - Prostřední Žleb. Spodní stavba je postavena pro dvoukolejný most, druhá kolej však nebyla nikdy zřízena. Opěry a pilíře jsou postaveny z tesaných pískovcových kvádrů, nosné konstrukce na Labem jsou ocelové příhradové se spodní mostovkou, nad oběma předpolími se jedná o prvkové