hrad Jasenov

Jesenov, Jezenew, Jesenv
Zřícenina hradu z přelomu 13. a 14. stol. postavená nejspíše příslušníky rodu Gutkeledů. V 16. stol. zde pod ochranou rukou Gabriela Drugetha fungovala penězokazecká dílna, která razila falešné mince.
hrad Jasenov
západní bašta jádra hradu
Graficke pismenko Od nádraží je cesta poměrně špatně značená. Já podešel podchodem pod nádražím a pak podél sportovních areálů a hypermarketů přes most a tam už je tur. značka sledovatelná. Přesto je pozornost na místě, protože občas zahýbá nečekaně úplně jinam, než by člověk čekal. Bohužel se jedná o cestu, která téměř celou dobu kopíruje hlavní a poměrně frekventovanou silnici, takže žádná romantická procházka. Až poslední úsek vesnicí Jasenov a pak pořádný výšlap až na vrchol kopce je příjemnější. Odměnou za výšlap je krásný výhled do okolí. Byl jsem tam v dubnu, takže stromy se ještě nestihly obalit listím, tak bylo vidět. Nevím jaké to je v létě. Výlet jde určitě spojit i s návštěvou blízkého hradu Brekov.
Jan Ptáček, 31.8. 2007

Hrad Jasenov
    Hrad vznikl nejspíše na přelomu 13. a 14. stol. Podle zdrojů vlastnil statek Jasenov roku 1283 magister Petr, syn Peteně z Bačkova. Další pramen uvádí již hrad ve vlastnictví výše zmíněné Petra a to roku 1316. Dle rodinných písemností nelze vyloučit, že hrad postavili příslušníci rodu Gutkeledu. Petr se pokusil zabít krále Karla Roberta. Po potlačení této vzpoury mu byl zabaven všechen majetek a Jasenov s blízkým Brekovem získal Jan Drugeth z

Jan Ptáček (podle Miroslav Plaček, Martin Bóna: Encyklopedie Slovenských hradů, Libri, Praha, 2007), 31.8. 2007