hrad Drakov

Drachenburg
Po zaniklém strážním hrádku zbyly pouze terénní pozůstatky, zřícenina hamru (nedokonalé vysoké pece) ze 14. st. a asi 10 m vysoká tavební věž.
Drakov - detail
Skalisko s nepatrnými zbytky zdiva na JZ straně.
2003 ©Ivo Karkoška
Graficke pismenko K hradu je nelépe dát se za mostem vedoucím k samotě Drakov vlevo a potom dál kolem břehu řeky až k hradnímu skalisku. To je notně zarostlé smrky a pokryté mechem. Okraje skaliska nejsou nejstabilnější, proto pozor na to kam šlapete.
15.7. 2003

Původ názvu Drakova
    Původ názvu hrádku Drakova (Drachenburgu) vychází patrně z jeho samého účelu. Německé "drachen" značí přísného strážce, přímo dračích vlastností. Je tedy nepochybné že česká podoba slova "drachen" - Drakov - je původní a vztahuje se k přísnému ozbrojenému výběrčímu.
    Jan P. Štěpánek podle R. Vojkovský: Putujeme po hradech a zámcích - Kvimburk, Beatris, Dobrá 2005, 26.11. 2006
    Historie Drakova
    Původ celní stanice na Drakově můžeme patrně klást do 2. poloviny 13. století, do doby, kdy Slezsko a Morava ještě nebyly součástí jendoho státního celku a na jejich hranicích nebyly denní šarvátky nic neobvyklého. Drakov patrně zanikl v důsledku velkého požáru. O tom svědčí velké množství rozesetých uhlíků. Na lokalitě byl nalezen jediný keramický střep datovatelný do 14. až 15. století.

Popis Drakova
    Hrad - či spíše celní stanice - ležel na výrazné skalnaté desce protáhlého podkovovitého tvaru vysoké asi 10m, široké kolem 9m a dlouhé asi 23m. Toto skalisko vybíhá ze svahu do údolí říčky Černé Opavy a tvoří tak jakousi přirozenou překážku obchodní stezce, která tudy v minulosti procházela. Řeka teče od skaliska jen asi 8m, bylo to vlastně ideální místo pro celní stanoviště, nedalo se mu nikterak vyhnout. Plošina Drakova je rovná, spojená s