Básník Bábá Táher se narodil v Hamadánu asi koncem 10. stol. Byl Avicennovým současníkem. Hrobka vystavěna ve 20. stol. Připomíná velkého kamenného pavouka. Obklopena parkem.
Hrobka básníka Bábá Táher v Hamadánu v Íránu
© Pavel Vítek 05/2016
Graficke pismenko Hamadán je město v Íránu, hlavní město provincie Hamadán. Nachází se 320 km jihozápadně od Teheránu a 320 km východně od hranic s Iránem. Hamadán je považován za nejstarší město v Íránu a i za jedno z nejstarších měst na světě. Jeho vznik se datuje někam do období mezi 4. tisíciletím př. n. l. a rokem 1100 př. n. Hrobku básníka Bábá Táher najdeme v severní části města, asi 1,5 km severně od centra, náměstí Ajatolláha Chomejního.

historie

Významný perský básník Bábá Táher Orján Hammadání se narodil v Hamadánu snad koncem 10. století a v Hamadánu zemřel nejspíše v roce 1055. Asi byl Avicennovým současníkem, který je také pohřben v Hamadánu. Byl nazýván Ahle Haqq, Následník Pravdy. O jeho životě se ví velmi málo, snad jen to, že se potuloval jako chudý súfij (súfismus je mystická forma nebo také duchovní cesta či spiritualita islámu) a když se usídlil na hoře Álvánd nad Hamadánem,

popis

Hrobka byla vystavěna ve 20. století. Věž hrobky, mauzolea, je zdaleka viditelná a připomíná trochu velkého kamenného pavouka. Hrobka je obklopena velkým parkem a ten je vynikajícím místem k rozjímání.
    pomník, památník
    Írán