Původně dřevěný kreml založen v letech 1034 až 1052. Přestavbou prošel r. 1478. K obnově poškozených hradeb v letech 1994-1996. Charakteristickým rysem dětince jsou chrámy nad bránami. V areálu dětince se nacházejí chrámy a pomníky. Dětinec zanesen na seznam světového dědictví UNESCO.
Novgorodský dětinec (kreml) v Rusku
© Pavel Vítek 06/2016
Graficke pismenko Veliký Novgorod se nachází asi 200 km jihovýchodně od Petrohradu a asi 550 km severozápadně od Moskvy. Novgorodský dětinec, je totéž jako kreml. Rozkládá v centru města na levém břehu řeky Volchov.

historie

První písemná zmínka o Novgorodském dětinci pochází z roku 1044. Původně dřevěný kreml byl založen za vlády Vladimíra Jaroslaviče v letech 1034 až 1052. Roku 1045 kníže Vladimír začal v kremlu s výstavbou Chrámu svaté Žofie, hlavního chrámu Velikého Novgorodu. V 11. století měla pevnost pouze dvě brány, na severu a na jihu. V polovině 11. století byl kreml rozšířen o současnou severovýchodní a jižní část. Roku 1097 vyhořel a znovu byl obnoven až

popis

Kreml stojí na pahorku, který o 10 m převyšuje úroveň řeky Volchov. Má formu nepravidelného oválu, protaženého z jihu na sever. Hradby jsou dlouhé 1.487 m, ze severu na jih měří kreml 565 m, ze západu na východ 220 m. Celková plocha prostoru mezi hradbami činí 12,1 ha. Hradby jsou vybudovány z kamene a cihel. Síla stěn se pohybuje od 3,6 do 6,5 m, výška od 8 do 15 m. Charakteristickým rysem Novgorodského dětince byly chrámy nad bránou. Každá věž

přestavěno
    Rusko