kruhová věž

Kildare Round Tower, Cill Dara
Klášterní kruhová věž z 12. stol. Nepřímo doložena v roce 1188. Jedna ze sedmdesáti tří svého druhu v Irsku. Klášter založen sv. Brigitou v 5. stol. Nejvyšší část věže znovu postavena v pozdějších stoletích.
Spodní část věže s ozdobným soklem.
Graficke pismenko Město Kildare je správním centrem stejnojmenného hrabství v irském vnitrozemí, 60 km jihozápadně od Dublinu. Žije v něm přibližně 8600 obyvatel. Nejvýznamnější památkou města je kruhová románská věž bývalého kláštera, která zaujímá dominantní polohu na klášterním vrchu. Interiér věže je v pracovních dnech od května do září přístupný veřejnosti. O víkendech pouze v neděli odpoledne. Klášterní vrch je přístupný kdykoli v běžnou denní dobu. V blízkosti věže stojí katedrála sv. Brigity. Ve městě je také hradní vrch. Hrad již sice zanikl, dosud z něj ale stojí jeho bývalá branská věž, později přestavěná na věžový dům (druh tvrze). Pod oběma návršími se ...
Pavel Semple, zdroj: (online Wikipedia), 12.11. 2019

historie

Klášter Cill Dara (dubový kostel) nechala na dnešním klášterním vrchu založit sv. Brigita (Brigita Irská / z Kildare) v 5. stol. Na kopci v té době rostl dub, odtud jméno kláštera a dnešního města. Sv. Brigita je dnes patronkou Irska spolu se sv. Patrikem a sv. Kolumbem. Tzv. keltský klášter sestával z volně stojícího kostela, nejdříve dřevěného a později kamenného. V jeho okolí žili mniši v kruhových chýších. Celek byl obehnán kruhovou nebo

Pavel Semple, zdroj: (https://www.archaeology.ie/archaeological-survey-ireland, online Wikipedia a další), 12.11. 2019

popis

Věž je jednou ze sedmdesáti tří kruhových věží tohoto druhu v Irsku. Jde o ryze irský druh stavby. Proto jsou vnímány jako neformální symbol země. Štíhlá kónická věž v Kildare je vysoká 32.6 m. Je tak druhou nejvyšší věží svého druhu. V základně má průměr 5.35 m. Výška portálu nad zemí je 4.67 m. Ústupkový půlkruhový románský portál je nasměrovaný k jihovýchodu, tedy směrem na katedrálu a do prostoru, kde stál původní kostel. Podobná orientace

Pavel Semple, zdroj: (Brian Lalor, The Irish Round Tower, Origins and Architecture Explored, Betaprint, Dublin, 1999)., 12.11. 2019
    věž
    Irsko