Archeologický park Pavlov, postavený z podstatné části pod zemí, byl vybudován v letech 2014-2016 na místě archeologického naleziště a dokumentuje nálezy z doby lovců mamutů. Dne 28. května 2016 byl otevřen veřejnosti.
Vstup
© Luděk Vláčil 05/2019
Graficke pismenko Jihomoravská vinařská obec Pavlov leží na severovýchodním úpatí Pavlovských vrchů a na jižním břehu dolní Novomlýnské nádrže. Obec Pavlov, která má nyní necelých 600 obyvatel, je dostupná vedlejšími silnicemi, a to od jihu z Mikulova přes Klentnici nebo od silnice II/420 v Dolních Věstonicích po břehu nádrže k jihovýchodu, příp. od silnice II/421 v Milovicích k severozápadu. Železnice touto oblastí neprochází. Území Pavlova bylo osídleno již od doby kamenné a v letech 1952–1972 tu proběhly archeologické výzkumy, které vedl brněnský archeolog Bohuslav Klíma. Vykopávky poskytly množství cenných nálezů. Pavlov je proto společně se sousedními Dolními ...
Jiří Špaček a Luděk Vláčil (s využitím informací různých internetových stránek), 10.6. 2019

historie

Archeopark Pavlov je archeologické muzeum v obci Pavlov, spravované Regionálním muzeem v Mikulově. Bylo vybudováno v letech 2014-2016 na svazích Pálavy, na místě archeologického naleziště z období mladého paleolitu. Dne 28. května 2016 byl otevřen veřejnosti. Autorem výstavního areálu byla Architektonická kancelář Radko Květ v čele s architekty Radko Květem a Pavlem Pijáčkem. Budova je skrytá pod zemí a na povrch ční pouze bílé betonové

Jiří Špaček a Luděk Vláči (Zdroj: webové stránky Archeoparku Pavlov a další), 31.5. 2019

KOMPASS 1:50 000 (Geodézie ČS)