Sídlo založili ve 14.-15. stol. zřejmě Bebekovci. Od r. 1557 jej spravovali a později vlastnili Andrássyovci (Andrášiovci). V 17. stol. přestavěno. Poté znovu na konci 18. stol., kdy vznikl i anglický park. Za Emanuela I. v letech 1881-1886 zámek přestavěn do dnešní podoby. V r. 1945 zestátněn.
Kaštieľ Betliar
Graficke pismenko Zámek má velice cennou knihovnu, která obsahuje více než 15 000 svazků historické, především cizojazyčné literatury z oboru teologie, historie, státovědy a zeměpisu. Zámek vlastní též vzácnou sbírku zbraní od středověku až po 19. století, stejně tak i lovecké trofeje a exotické suvenýry z celého světa, především z Asie a Afriky.
Před zámkem se rozprostírá francouzská zahrada a na ni navazující přírodní park s velice důmyslným systémem vodních kanálů s rybníky, fontánami a vodopádem.
V současné době má park rozlohu cca 80 ha.
Betliarský zámek byl v letech 1988-1994 kompletně zrekonstruován a získal mezinárodní ocenění Europa Nostra.
Scratt, 29.11. 2013

historie

Betliar byl součástí brzotínského panství, které ve středověku vlastnil rod Bebekovců. Zřejmě právě oni si někdy ve 14.-15. století na místě dnešního zámku nechali postavit malé opevněné sídlo, nejspíše tvrz, které bylo později několikrát přestavěno a rozšířeno. V roce 1566 museli Bebekovci území Horního Uherska opustit, jejich majetek připadl císařskému dvoru a spravovali jej kapitáni z hradu Krásna Hôrka. Těmi se od roku 1578 stali

Luděk Vláčil - zdroj: http://www.betliar.eu , http://www.snm.sk/?kastiel-betliar-o-muzeu , Hrady, zámky a kaštiele na Slovensku, 10.11. 2015