Dřevěná zvonička se prvně zmiňuje r. 1883. R. 1917 byl její zvonek zrekvírován rakouskými úřady pro válečné účely. R. 1949 byla provedena rozsáhlá oprava zvonice, vč. vytvoření kamenné podezdívky. Při této příležitosti byl vyroben nový zvonek, zdobený květinovou obrubou, s letopočtem 1948.

Dřevěná zvonička stojí u cesty na hrad Litice, na který vede červená turistická značka.
E.H., 22.1. 2014

historie

Dřevěná zvonička stojí v Liticích nad Orlicí. Není přesně známo, kdy byla zvonička postavena, nebo jestli jí v obci předcházela nějaká jiná zvonice. Prvně se zvonička objevuje v knize „Hrady, tvrze a zámky České II.“ Augusta Sedláčka z r. 1883. Roku byl 1917 zvonek zrekvírován rakouskými úřady pro válečné účely. Roku 1949 byla provedena rozsáhlá oprava zvonice - zvonice byla doplněna o kamennou podezdívku, byla vyměněna její šindelová krytina,

Záhada sochy v parku poblíž ředitelství ČKD Blansko

Cestování

Pojedete-li někdy od Brna směrem na Blansko, hned na okraji města budete míjet správní budovu slavné firmy ČKD. Nedaleko se nachází malý parčík a v něm trošku kontroverzní pomník, jehož stáří se odhaduje na více než 100 let. Skutečný původ je dodnes trochu záhadou.

Viklan co se již neviklá a další zajímavá místa v Jihočeském kraji

Hrady a zámky

Nastalo nám krásné babí léto plné slunce, skončil sice čas dovolených, ale počasí nás stále láká ke krásným výletům, kdy se příroda barví barvami a vzduch svěže voní. Při obdivování krás přírody nám může do cesty přijít, jakoby náhodou, některý z méně i více známých skvostů Jihočeského kraje.

Chcete se stát boháči? Přesně za půl roku vydá hrad Sion svůj poklad!

Větrný mlýn Velké Těšany aneb život ve mlýně nebyl pro princezny