Moje místa 0
Na místě dřevěného kostelíka, doloženého poprvé roku 1359, byl počátkem 17. století postaven renesanční zděný. Důkladná přestavba (novostavba?) roku 1810 mu dala současnou podobu. Před rokem 1980 odsvěcen, dnes výstavní a koncertní síň. Okolní bývalý hřbitov s četnými dochovanými náhrobky.
Kostel od jihu

Kostel Panny Marie v Opočně

Graficke pismenko Existence mariánského kostela v Opočně je doložena roku 1359. Tehdy se jednalo o dřevěný kostelík, stojící na hřbitově před opevněním hrazeného městečka, do něhož byl zahrnut až počátkem 17. století. Tehdy také došlo ke stavbě zděné svatyně (zřejmě Simon de Paret). Od roku 1723 přestal být kostel farním, sloužil nadále jen jako hřbitovní. Roku 1810 proběhla velká přestavba (snad částečná novostavba), při níž byla pod kostelem zřízena colloredovská hrobka. Objekt získal klasicistní vzhled, pozoruhodný zejména dvojicí portálů v západním průčelí. Hřbitov okolo kostela byl zrušen roku 1881 s tím, že zůstala zachována řada náhrobků. Nejstarší dochovaný pochází z roku ...
Ivan Grisa, dle E. Poche a kol.: Umělecké památky Čech, svazek 2., Academia 1979 a http://www.opocno.cz/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=95&Itemid=191, 19.9. 2011