Hrad ze zač. 13. stol. založen FitzGeraldy z Kildare. V jejich držení s přestávkami až do zač. 18. stol. Od konce 17. stol. pustý. Od r. 1711 majetek rodu Croker. V předhradí vzniklo nové sídlo Croom Castle House. Hrad byl zdrojem stavebního materiálu.
Hrad po zřícení východního průčelí věžového domu.
Zřícenina hradu stojí ve stejnojmenném městečku Croom [Krúm] v hrabství Limerick na západě Irska. Croom má přibližně 1159 obyvatel (2016). Z Limericku do něj jedou autobusy Bus Éireann na lince 320. Spoje jsou velmi omezené, je proto třeba je ověřit předem na internetu. Jádro hradu je silně zarostlé vegetací a v havarijním stavu, vstup proto není doporučen. Prostor bývalého předhradí dnes slouží jako obytná čtvrť, dvě původní stavby v předhradí byly upraveny na byty. K nim vede soukromá příjezdová cesta. Vjezd s bránou je poblíž farního kostela Panny Marie. Je nutno počítat s rizikem, že brána může být zavřená. K tomu může dojít, pokud si obyvatelé časem pořídí automatickou bránu. Normálně je brána otevřená, v tom případě je možné obejít zvenčí jádro hradu. Předhradí je nejlépe vidět od řeky Maigue, která teče pod hradem. Přibližně 7 km od Croomu stojí přímo na břehu řeky Maigue zřícenina románského a gotického hradu Adare. Poblíž něj je turisticky velmi atraktivní a vyhledávané městečko Adare. Z Croomu je možno dojít do Adare po místních silnicích. Jinak je třeba se vrátit autobusem do Limericku a sednout na jiný autobus do Adare. Asi 2 km západně od Croomu stojí v polích románská kruhová věž a zřícenina kostela. Ty patřily bývalému keltskému klášteru Diseart Aonghasa. Jediný možný přístup je 4 km oklikou po silnici z Croomu.
Pavel Semple, 11.5. 2021
popis

Zřícenina hradu Croom stojí na okraji terénního zlomu nad řekou Maigue. Nevýrazná poloha někde u vody je sice příznačná pro anglonormanské hrady v Irsku, v tomto případě byl ale hrad s velikou pravděpodobností postaven na místě starší irské kruhové pevnosti (rath, ringfort). Jde o keltské usedlosti, které byly obehnané palisádou, valem a příkopem. Byly stavěny během prvního tisíciletí našeho letopočtu. Výhodou polohy nad řekou byla kontrola brodu. Nejstarší kamenný hrad byl uzavřen nepravidelně kruhovou obvodovou hradbou. Vnitřní průměr jádra hradu byl přibližně 22 m. Právě jeho zaoblený tvar naznačuje možnost staršího opevnění. Podobně je tomu u nedalekého hradu Adare a také v první fázi výstavby kamenného hradu v Limericku. Obvodová hradba ze začátku 13. stol. dosud stojí na severovýchodní a jihovýchodní straně jádra hradu. Má velmi vysoký skarp. Ve východní části opevnění stojí věžový dům (tower house). Tento druh čtverhranného…  číst dále

Pavel Semple, zdroj: (Irský památkový katalog https://www.archaeology.ie/archaeological-survey-ireland), 11.5. 2021

historie

Irská kronika Annals of the Four Masters ze začátku 17. stol. uvádí, že v roce 1151 zaútočil na Croom Rory OConnor (Ruaidri O Conchobhair), syn irského velekrále Turlougha Mor OConnor (Tairrdelbach Ua Conchobair). Odvedl přitom veliké množství krav a Cromadh (Croom) zapálil. V té době patřilo zdejší osídlení irskému rodu O’Donovanů. Dnešní jméno vesnice a hradu může být odvozeno z křestního jména Crom některého člena tohoto rodu. Je pravděpodobné, že O’Donovanové měli na místě dnešního hradu kruhovou pevnost (rath, ringfort). Někdy kolem roku 1197 se Croomu zmocnil anglonormanský rod FitzGeraldů. Za zakladatele hradu je považován Gerald FitzMaurice FitzGerald (1150-1204), zakladatel mocné rodové linie pánů z Kildare. Jeho bratr Tomáš FitzMaurice FitzGerald (1145-1213), zakladatel mocné rodové linie pánů z Desmondu, založil hrad Shanid. První písemná zmínka o hradě Croom je z roku 1215, kdy anglický král Jan Bezzemek (1199-1216)…  číst dále

, Hrad Croom.
Irsko, Limerick,