Hrad založen Geoffreyem de Marisco na začátku 13. stol. u brodu přes řeku Maigue. V držení Fitzgeraldů od roku 1228 až do 17. stol. V roce 1657 pobořen na příkaz Olivera Cromwella. Od roku 1982 ve státní památkové péči.
Celkový pohled na hrad od JZ, přes řeku.
Zříceniny vodního hradu Adare se rozkládají na pravém břehu řeky Maigue u stejnojmenného městečka v hrabství Limerick na západě Irska. Hrad je znám také jako Desmond Castle (hrad Desmondů). Adare je turisticky velmi atraktivní a vyhledávané místo, proto je tu především v létě velmi rušno. Kromě hradu jsou zde také tři středověké kláštery, trinitariánský přímo v městečku, tzv. Černý augustiniánský klášter (Black Abbey) na levém břehu řeky téměř naproti hradu a zříceniny františkánského kláštera pár set metrů od hradu proti proudu řeky. Dále návštěvníky láká golfové hřiště a zajímavé obchody se suvenýry. Do Adare je možno dojet autobusem z Limericku. Přímo v centru je parkoviště za informačním centrem, ve kterém je záhodno návštěvu začít. Hrad je možno navštívit jedině s průvodcem v rámci organizovaných výprav, které začínají ...
Pavel Semple, 13.9. 2017

historie

Jméno Adare pochází z irského Ath Dara (Dubový brod). Hradu mohla předcházet kruhová pevnost (rath, ringfort). Těch bylo po celém Irsku přes 40 000. Jedná se o staré keltské usedlosti, které byly obehnané palisádou, valem a příkopem. Jejích stáří bylo v rozmezí 2000-1000 let. Tato konkrétní pevnost stála ve strategické poloze u brodu a podle tradice patřila místnímu klanu O’Donovanů. První zmínka o Adare je z

Pavel Semple, zdroj: (místní informační centrum), 13.9. 2017

Zajímavosti
    Podle vyprávění průvodkyně byly při nedávném archeologickém výzkumu hradu v příkopu nalezeny kosterní pozůstatky mladého Normana, který zemřel ve věku přibližně 25 let. Že šlo o Normana, mělo být zjištěno ze zubní anomálie, která má být pro Normany typická. V jádře hradu rostou dva tisy. Ty jsou, jak známo, jedovaté pro hmyz, ptáky a dobytek. Tisy bývaly tradičně sázeny na irských hřbitovech

popis

Hrad stojí v rovině na pravém (severním) břehu řeky Maigue. Tato poloha umožňovala kontrolu říční dopravy a napájení hradních příkopů vodou. Jádro hradu je od řeky vzdáleno přibližně 30 m. Je téměř kruhového půdorysu, jeho obvodová hradba ale vytváří dvě ostrá nároží v místech, kde na ni navazují hradby předhradí. Severní a západní úsek obvodové hradby jádra hradu s půlkruhovou baštou na

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek