hrad Breznica

Tekovská Breznica
Hrad založen ostřihomským arcibiskupem po roce 1260. V letech 1311-1321 v držení Matúša Čáka, poté opět v rukou arcibiskupství. V polovině 15. stol. obsazen vojsky Jana Jiskry z Brandýsa. V roce 1471 obsazen vojskem polského krále Kazimíra. Ke konci 15. stol. zanikl.
Severní zeď paláce (donjonu).
Graficke pismenko Pozůstatky hradu Breznica se nacházejí na vrcholu zalesněného kopce Hrádok (445 m n. m.) nad obcí Tekovská Breznica na západním okraji Štiavnických vrchů. Z hradu jsou i dnes znamenité výhledy do údolí Hronu, na okolní kopce Štiavnických vrchů a na protější pohoří Pohronského Inovce. Údolím vede silnice R1 a hlavní železniční trať z Bratislavy do Zvolena a Banské Bystrice. Osobní vlaky zastavují na místní vlakové zastávce v Tekovské Breznici asi 3 km od hradu. Do vesnice zajíždějí také místní autobusové linky. Na hrad pak vede značený turistický chodník. Cestou si může návštěvník všímat nejen výhledů do okolí, ale také pořekadel na dřevěných tabulkách ...
Pavel Semple, 25.1. 2017

historie

Za zakladatele hradu je považován ostřihomský arcibiskup. Ten v roce 1260 získal vesnici Breznica. V roce 1311 se jej násilně zmocnil Matúš Čák Trenčiansky. V jeho držení pak hrad zůstal do jeho smrti v roce 1321, kdy jej získalo zpět arcibiskupství. To bylo od samého začátku ve sporu s původním majitelem Breznice, svatobeňadickým opatstvím. Poškození hradu v roce 1411 je připisováno těmto sporům. Někdy kolem poloviny 15. stol. byl hrad obsazen

Pavel Semple, zdroj: (M. Plaček, M. Bóna, Encyklopedie Slovenských Hradů, Libri, Praha, 2007), 25.1. 2017

popis

Vrchol hradního kopce zaujalo obdélné jádro hradu. Vstupní brána se nacházela v jeho úzké severozápadní části. Poblíž brány stál na severní straně hradního jádra obdélný palác či donjon (obranná a obytná věž). Z toho se zachoval fragment zdiva severní zdi. V zadní jihovýchodní části hradního jádra stála snad jen dřevěná strážní věž na vrcholu skalního suku a další obdélná, snad palácová stavba. Předhradí má podobu dvou úzkých protáhlých odnoží.

Slovenská republika, turisické mapy 1:50 000, VKÚ Harmanec
    Slovensko