Barokně klasicistní zámek z r. 1786 založil gróf Imrich Čáki. V r. 1838 přešel na Andrássyovce. Za nich přestavěn. Zámek využíván při lovech. Po 2. světové válce nemocnice s poliklinikou. Od r. 1982 otevřen veřejnosti. Dnes muzeum.
Zámek od JZ.
Okresní město Trebišov má přibližně 23000 obyvatel. Leží ve Východoslovenské nížině poblíž řeky Ondavy. Za návštěvu stojí zdejší barokně-klasicistní zámek (kaštiel). V něm sídlí Múzeum a Kultúrne centrum južného Zemplína v Trebišove, zaměřené především na zemědělství jižního Zemplína. Zámecký park vznikl úpravou původního lužního lesa. Kromě zámku jsou v něm také zříceniny vodního hradu Parič. Jen pár metrů od hradu stojí mauzoleum grófa Júliuse Andrássyho z roku 1893. Na okraji parku je k vidění římskokatolický kostel Navštívení Panny Marie ze začátku 15. stol. Poblíž stojí také řeckokatolický kostel Zesnutí přesvaté Bohorodičky, založený v roce 1817. Všechny památky ve městě jsou vzorně udržované.
Pavel Semple, zdroj: (online Wikipedia), 24.12. 2020

historie

Gróf Imrich Čáki nechal v roce 1786 postavit barokně klasicistní zámek (kaštiel) v lužním lese na okraji Trebišova. Kámen na stavbu byl získán ze zříceniny sousedního hradu Parič. V roce 1838 přešel sňatkem Etelky Szapáryové (1798-1876) do rukou Andrássyovců. Za nich byl zámek přestavěn. Gróf Július Andrássy (1823-1890), v letech 1871-1879 ministr zahraničí Rakousko-uherské monarchie, tu v září 1887 hostil

popis

Zámek (kaštiel) v Trebišove je trojkřídlá jednopatrová stavba se sedlovými a valbovými střechami. V čele hlavního západního křídla je rizalit se vstupním portikusem a balkónem v prvním patře. V horní části rizalitu je barokní štít s křídly a volutami, členěný dvěma pilastry a římsou. Ve středu štítu je erb rodu Čáki, zakladatelů zámku. Vedle něj je také lovecký erb. Pilastry s podstřešní římsou

Vložit do oblíbených
    Slovensko, Košický,  Trebišov  ( TV ),