stély (obelisky)

Etiopie, Aksúm
Ve 4. století n. l. kameníci vztyčovali obrovské granitové stély neboli obelisky. Na některých vyryty symboly předkřesťanských bohů. Nejvyšší stéla je dlouhá 33 metrů, asi spadla při vztyčování a je zlomená. Druhá v pořadí je tzv. římská stéla. Mezi stélami je prý potřeba hledat hrob královny ze Sáby.
Stély, obelisky, v etiopském Aksúmu.
© Pavel Vítek 03/2009
Graficke pismenko Aksúm je město v severní Etiopii, ve svazovém státě Tigraj. V roce 2005 měl Aksúm 47 320 obyvatel. Na území města se nacházelo hlavní město Aksúmského království. Aksúm je významným střediskem etiopské ortodoxní církve. Město Aksúm leží na severu Etiopie, 65 km od hranic s Eritreou. Od pobřeží Rudého moře je vzdálen asi 300 km severovýchodním směrem. Od hlavního etiopského města Addis Abeba je vzdálen asi1.000 km severním směrem. Prostranství se stélami, obelisky, se nachází téměř v centru města Aksúm, asi 800 m severně od nové katedrály Panny Marie ze Sionu.

historie

Ve 4. století n. l. se do Aksumu dostalo křesťanství a zůstalo v Etiopii hlavním náboženstvím dodnes. Tehdy také zruční kameníci vztyčovali obrovské granitové stély neboli obelisky na znamení, že jejich země bohatne a vzkvétá. Na některých stélách jsou vyryty symboly předkřesťanských bohů např. boha měsíce či boha války a boha králů. Většina proslavených aksúmských stél pochází z období 2. - 5. století, jen pár z nich je však zdobených a ty se

popis

Nejvyšší stéla je dlouhá 33 metrů. Slovo "dlouhá" je v tomto případě opodstatněné, protože je zlomená a leží na zemi. Stéla váží 500 tun a spadla už dávno. Je dokonce možné, že ani nikdy nestála a roztříštila se už během pokusů o vztyčení. Druhá v pořadí je tzv. římská stéla. Jde o 24 metrů vysoký a 160 tun vážící žulový obelisk. V základně je ozdoben dvěma nefunkčními dveřmi a po stranách dekoracemi, připomínajícími okna. Aksúmský obelisk byl

technická památka
    Etiopie