Canterburská katedrála je jednou z nejstarších křesťanských staveb v Anglii. První kostel založen r. 602, druhý v pol. 8. stol. Další stavba vysvěcena r. 1077. Je sídlem primase anglikánské církve. Dominantou je centrální věž pro zvon. Katedrála je na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO.
Katedrála v Canterbury
Pavel Vítek 08/2009
Graficke pismenko Canterbury je město, které leží v jihovýchodní Anglii v hrabství Kent. Je vzdáleno 100 km jižně od centra Londýna a 30 km severozápadně od Doveru. Katedrálu najdeme v centru města. Svými rozměry je nepřehlédnutelnou stavbou.

historie

Canterburská katedrála je jednou z nejstarších a nejznámějších dochovaných křesťanských staveb v Anglii. Je také katedrálou arcibiskupa canterburského, vedoucího představitele Anglikánské církve. Její formální označení zní Katedrála a metropolitní kostel Ježíše Krista v Canterbury. První kostel zde založil Augustin z Canterbury v roce 602. Druhá stavba byla vybudována na tomtéž místě v polovině 8. století. Po ovládnutí Anglie Normany roku 1066

popis

Dominantou katedrály je "Bell Harry Tower", centrální věž postavená pro zvon, který daroval tomuto svatostánku Jindřich z Eastry. Tato zvonice je vysoká 66 metrů. Jedná se o opravdu impozantní raně gotický chrám. Katedrála unikla zničení během druhé světové války. Byla bombardována německou Luftwaffe, ale hasiči stáli na její střeše a zápalné bomby z ní vlastnoručně shazovali. Katedrála je na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO a je

Spojené království
    Anglie