Psí kostel

Husův kostel
Skalní pískovcový útvar nazývaný jako Psí kostel nebo také Husův kostel či Hundskirche. Sklála s výmoly, které přecházejí do jeskyně. Je součástí Komářích vrchů.
Psí kostel celkový pohled
Graficke pismenko Psí kostel se nachází u malebné obce Hradčany (3,5 km) a 5 Km od Mimoně. Oblast je protínána zelenou turistickou značkou vedoucí z Hradčan do Provodína.
Jaroslav Černín , 2.1. 2011

historie

Psí kostel (Husův kostel, Hundskirche) je podzemní prostor vzniklý umělým rozšířením původních převisů. Jde tedy o něco mezi převisem a jeskyní. Patří mezi naše nejzajímavější přírodní úkazy a je součástí Komářích vrchů. Slovo "psí" zde naznačuje něco nepěkného, nepotřebného (psí počasí, psí víno, atd.) Spodní souvrství bylo vyvinuto jako typický kvádrový pískovec s křemitým tmelem. Svrchní souvrství je podobné spodnímu kvádru, avšak často je

Array
    Liberecký kraj