Notice: Undefined index: _CIS_TYP in /var/www/hrady/class/class.ciselnik.php on line 72
zámek Gościszów
Hrady.cz
Původně vodní hrad ze 14. století byl v počátku 17. století přestavěn von Warnsdorfy na zámek v pozdně renesančním slohu, následovaly další stavební úpravy v různých stavebních stylech, po požáru v roce 1945 chátrá.
Renesanční věž s průjezdem od brány vysunutá do nádvoří
Hrad najdete ve stejnojmenné obci v údolí Gościszowského potoka (pravobřežní přítok Kwisy) cca 10 kilometrů severozápadně od města Lwówek Ślaski.
Ivka, 17.5. 2009

historie

První sídlo v obci, asi ještě ne kamenné, vzniklo zřejmě z knížecí inciativy někdy ke konci 13. století, poprvé je zmiňováno v roce 1318, kdy jej na pět let dostává do užívání dvořan svídnicko-javorských knížat Gebhard von Querfurt. V druhé polovině 14. století se ve vlastnictví zboží vystřídaly rody von Redern, Von Grisslaw a von Varnsdorf. V roce 1381 ves získává Melchior von Warnsdorf, který je s největší pravděpodobností stavebníkem

Ivka, 17.5. 2009

popis

Původní gotický hrad z počátku 14. století tvořila (dodnes zachovaná) do nepravidelného oválu (o průměru 35–40 metrů) postavená hradba 1,6 až 2 metry silná. Postavena byla několik metrů od hrany příkopu – snad ze statických důvodů. Mohl zde ale být také nezachovaný parkán s palisádou. Vodní příkop, obklopující hrad, se na jihu rozšiřuje v rybník. Před příkop vedly tři mosty, jejichž pozůstatky jsou stále patrné. Původní brána bývala na východě,