Raně barokní komplex kaple obklopené trojřídlým ambitem a špitálu. Stavěny postupně v letech 1655 - 1679 příslušníky rodu Putzů z Adlersthurnu. Opravy 1884 a po roce 1990. Za 1. sv. války areál sloužil jako lazaret, ve špitále v l. 1964 -92 knihovna, dnes v areálu muzeum a infocentrum.
kaple od jihozápadu
Graficke pismenko Komplex Božího hrobu stojí na východní straně Lužické ulice (silnice II/270) v severní části města. Parkování možné přímo u vchodu, od autobusového nádraží asi 250 m, od železniční stanice něco přes 1 km (po červené značce k autobusovému nádraží, dále Lužickou ulicí přes Ploučnici).

turistické

Vstupné: základní 30,- Kč snížené 15,- Kč ( platí pro děti, studenty do 26 let na základě předložení průkazu, dále pak invalidy a důchodce nad 65 let) hromadná prohlídka školy (nad 10 dětí) se poskytne tzv. hromadné vstupné 10,- Kč/osoba ( 1 doprovodná osoba má vstupné zdarma) rodinné vstupné 70,- Kč ( minimálně dvě dospělé osoby a dvě děti do 15 let ).
    3.9. 2012

Kaple Božího hrobu a špitál v Mimoni
    Myšlenku na postavení kopie kaple Božího hrobu v Jeruzalémě pojal při své cestě do Svaté země roku 1625 rytíř Jan Putz z Adlersthurmu. Už na své cestě si proto pořídil podrobné nákresy a záznamy, když však po návratu zjistil, že mu chybí přesné rozměry vchodu k vlastnímu hrobu a desky, jež ho zakrývá, vydal se do Jeruzaléma znovu a málem podlehl útrapám cesty. Od roku 1651 vlastnil mimoňské panství, o čtyři roky později vybral místo k

Ivan Grisa, dle webové stránky města Mimoně, 2.5. 2009