Vysílač Radíkov

Vysílač Radíkov

Graficke pismenko V lesní krajině nad obcí Radíkov, se vypíná betonová věž televizního a rozhlasového vysílače. Nachází se v nadmořské výšce 432 m n.m.. Výška anténího systému činí 62 m nad zemí. Vedle vysílače se nachází výletní chata Pod věží, kde mimo ubytování jsou i jezdecké stáje. Nedaleko vysílače prochází naučná stezka Svatý Kopeček – ze Samotíšek do Radíkova.

popis

Rozhlasový a televizní vysílač stojící nedaleko olomoucké městské části Radíkov byl postaven v letech 1972 – 1979. Od centra Olomouce je vzdálen cca 10 km a zlí jazykové tvrdí, že jeho hlavním účelem, a možná že je tomu tak dodnes, je provozování vojenských spojení do vojenského prostoru Libavá. V době výstavby vysílače byla ve vojenském prostoru „dočasně“ usídlena velká sovětská posádka. I když celková výška vysílače je cca 75 m, je vzhledem k

věž
     Olomouc  (OL)