Původní dačický kostel je doložen již ve 12. století. Gotická stavba, která ho vystřídala, tvořila zároveň obrannou jednotku trhového místa. V pol. 16. stol. stavba mohutné věže, po požáru postaven v letech 1775-88 pozdně barokní chrám.
Kostel od jihu
Renesanční věž kostela sv. Vavřince je dominantou města Dačice. Postavená na konci 16. století.

turistické

Kostel a zejména jeho hlavní věž jsou nejvýraznější dominantou Dačic. Parkování je možné v okolí, kde je i četná síť občerstvoven. Od železniční zastávky Dačice město (trať Kostelec u Jihlavy - Telč - Slavonice) asi 300 m do kopce přes náměstí. Věž je v letních měsících přístupná, zejména při poledním zvonění poskytuje adrenalinový zážitek průchodu přímo pod rozhoupaným velkým zvonem Vavřincem. Kromě pravidelných otevíracích hodin lze na

historie

V místě kostela sv. Vavřince stával románsko-gotický kostel. Dnešní jednolodní síňový kostel na půdorysu latinského kříže je slohovou směsí pozdního baroka a klasicismu z let 1775-88. Stavbu vyprojektoval a také zahájil místní stavitel M. Kirchmayer, po jeho smrti roku 1784 kostel dokončil zednický mistr T. Pospíchal. Od západu ke kostelu přiléhá vysoká hranolová renesanční městská věž vystavěná v letech 1586-92 stavitelem F. Garovem z Bissone.
    Zany, podle B. Samek: Umělecké památky Čech, díl 1. [A/J], Academia, Praha 1977, 22.11. 2004