baptisterium

Itálie, Pisa
Baptisterium zasvěceno sv. Janu Křtiteli. V pisánsko-románský stylu charakteristickým černobílými mramorovými bloky. Vystavěno v 13. stol. v 19. stol. rekonstrukce. Monumentální stavba, největší svého druhu. Tříúrovňové románské oblouky završené gotickými vížkami. Uprostřed monumentální křestní vana se soškou sv. Jana Křtitele.
Baptisterium na Náměstí zázraků v italské Pisa
© Pavel Vítek 05/2001
Graficke pismenko Pisa byla založena při ústí řeky Arno asi ve 13. století př. n. l. Město stálo na břehu moře, kde byl i velký přístav. V novověku se ústí řeky zaneslo bahnem a mořské pobřeží se posunulo asi o 10 km západně od města, takže přístav zmizel. Ve 20. století se Pisa stala turistickým městem. Hlavním turistickým lákadlem je Piazza dei Miracoli neboli Náměstí zázraků, také Piazza del Duomo, které leží v severozápadní části historického města. Jde o Dóm Nanebevzetí Panny Marie, zvonici, neboli šikmou věž, baptisterium a hřbitov Camposanto Monumentale. Okrouhlé baptisterium najdeme asi 35 m západně od závěru katedrály Nanebevzetí Panny Marie.

historie

Náměstí zázraků se jakoby zásahem shůry dochovalo v celé své kráse v dobách ničivého bombardování města Pisy za druhé svět. války. Proto je dnes nejen jakýmsi válkou nedotčeným monumentem středověké krásy, ale také okouzlujícím architektonickým komplexem zcela nezapadajícím do kontextu moderního města stojícího poblíž. Baptisterium je první stavbou, kterou zaznamenáme po vstupu od západu monumentální bránou na Náměstí zázraků. Stavba, tak jak

popis

V současné době je toto místo součástí chrámu, kde je mu vyhrazena určitá část. Ve středověku se však jednalo o samostatný objekt. Baptisterium v Pise sice není nejstarším zachovalým svatostánkem, ale je zcela jistě největším na celém území Itálie. Monumentální stavba se inspirovala starší stavbou ve Florencii. Jedná se o kruhový objekt, jehož průměr je 108 metrů. Na výšku měří úctyhodných 55 metrů a šířka zdí místy přesahuje 2,5 metru.

Itálie
    Toskánsko