Na pískovcovém hranolovém soklu barokní socha sv. Jana Nepomuckého. Na stěně podstavce datace 1740. Na soklu výjevy ze života sv. Jana. Socha v kontrapostu levé nohy, v tradičním kněžském odění. V náručí drží kříž s Kristem, vpravo andílek nese obraz P. Marie s Ježíškem. Kulturní památka od r. 1965.
Socha sv. Jana Nepomuckého v Lindavě u Cvikova.
© Pavel Vítek 09/2019
Graficke pismenko Lindava, součást města Cvikov, leží 4 km jihovýchodně od mateřského města Cvikov, 9 km východně od Nového Boru a 9 km západně od Jablonného v Podještědí. Lindava je dostupná pouze autobusovou dopravou z Cvikova, Nového Boru nebo České Lípy. Železniční trať zde nevede. Socha sv. Jana Nepomuckého stojí ve farní zahradě, 50 metrů severně od místního kostela sv. Petra a Pavla.

popis

Na pískovcovém hranolovém mohutném soklu se segmentově vyklenutou římsou stojí barokní socha sv. Jana Nepomuckého. Zadní stěna podstavce nese dataci 1740. Socha je orientována čelem k jihovýchodu. Hranolový sokl je ze všech stran opatřen reliéfními poli, zakončenými mušlí s výjevy ze života sv. Jana. Na čelní stěně je výjev shození světce z Karlova mostu, na levé straně je světec s kostelem, vpravo je pak Zpověď královny. Na zadní stěně soklu je

socha, monument
    Liberecký kraj