Socha Panny Marie Immaculaty pochází asi z 2. čtvrtiny 18. stol. Doklad vrcholně až pozdně barokního sochařského díla. Socha Panny Marie stojí v kontrapostu s volnou pravou nohou na půlměsíci a zároveň na těle a hlavě draka. Oděna v dlouhý šat s členěnou drapérií. Památkově chráněno od r. 1965.
Socha Panny Marie v Jablonném v Podještědí
© Pavel Vítek 09/2019
Graficke pismenko Město Jablonné v Podještědí je vzdáleno 18 km východně od Nového Boru a 25 km západně od Liberce. Severně od města prochází silnice č. 13 vedoucí z Děčína přes Nový Bor do Liberce. Spojení do Jablonného je buď autobusy nebo vlakem. Vede zde železniční trať č. 086 Lovosice – Česká Lípa – Liberec. Sochu Panny Marie najdeme na kraji Jablonného u silnice vedoucí z Mimoně. Po přejezdu mostku přes potok po 150 m na levé straně stojí socha. Je zde autobusová zastávka Jablonné v Podještědí, autoservis.

historie

Socha Jablonské Panny Marie Immaculaty pochází zřejmě z druhé čtvrtiny 18. století. Představuje velmi kvalitní doklad vrcholně až pozdně barokně cítěného sochařského díla mimořádné kvality odkazující k následníkům a pokračovatelům díla M. B. Brauna.

popis

Socha stojí na hranolovém podstavci s profilovanou patkou, zužujícím se ve střední částí, na bočních stěnách opatřen vztyčenými volutami se splývajícími festony vrcholí profilovanou římsou. Čelní stěna střední části podstavce je v ploše ustoupena a nese na sobě reliéf sv. Josefa s Ježíškem na klíně. Hranolový podstavec vynáší drobnější hranolový nástavec se zvýrazněnou střední částí. Na čelní stěně nástavce jsou nápisy. Vysoká a štíhlá vrcholová

KOMPASS 1:50 000 (Geodézie ČS)

Ukončená edice turistických map KOMPASS, 1:50 000, v roce 2006, Geodézie ČS.