Reliéf Ukřižování je jedním z příkladů projevu barokní lidové zbožnosti. Reliéf zhotoven asi kolem roku 1700. Zdařilý a důležitý doklad lidové barokní kamenické tvorby. Reliéf je v současné době nekompletní. Původní modelace figur značně poškozena. Nemovitá kulturní památka od r. 1965.
Skalní reliéf Ukřižování v obci Velenice nedaleko Zákup
© Pavel Vítek 09/2019
Graficke pismenko Obec Velenice leží 4 km severně od Zákup, 8 km jižně od Cvikova a 12 km severovýchodně od České Lípy. Obec je dostupná autobusy, nejbližší vlaková zastávka je Zákupy – Božíkov, vzdálená 5 km. Skalní sochu Ukřižování najdeme po levé straně cesty vedoucí do Zákup. Vystupuje zde ze svahu pískovcový skalní blok. Jeho opracovaná stěna míří právě k silnici.

historie

Ukřižování je jedním z příkladů projevu barokní lidové zbožnosti znázorňující utrpení Krista v obci. Využití pískovcového bloku pro tesání náboženských motivů je specifikem pro Velenice i jejich širší okolí. Skalní reliéf patří ke zdařilým a důležitým dokladům lidové barokní kamenické tvorby zdejšího kraje. Svou tématikou koresponduje s ostatními skalními památkami, se kterými je možné se setkat v rámci na památky bohaté obce Velenice či v

popis

Na skalní stěně vytesaný reliéf je v současné době nekompletní, jeho levá spodní část je totiž odtesána kvůli novodobému vstupu do sklepních prostor umístěných ve skalním bloku. Středem kompozice je mohutný kříž s Kristovým korpusem. Kolem kříže lze v tomto případě spatřit celkem tři doprovodné postavy, které můžeme interpretovat jako Pannu Marii, klečící sv. Máří Magdalénu a opodál stojícího sv. Jana Evangelistu. Pod břevnem kříže se nalézají