hrad Vinné

Viniansky hrad
Hrad založen v 2. pol. 13. stol. rodem Nagymihaly k ochraně křižovatky obchodních cest. Poprvé zmiňován v roce 1336. Od 14. stol. v rukou Sztarayovců. Poškozen královským vojskem v letech 1466 a 1594. Vždy opraven. Po roce 1715 na příkaz císaře zbořen.
Západní nádvorní průčelí paláce.
Graficke pismenko Zřícenina Vinianskeho hradu stojí na vrcholu zalesněného andezitového kopce v západní části pohoří Vihorlat, 3 km severně od známé rekreační přehrady Zemplínská Šírava a 7 km severovýchodně od města Michalovce. Téměř celý hradní kopec se nachází v přírodní rezervaci Viniansky hradný vrch. Do Michalovců jezdí přímé vlaky na trase Praha – Humenné přes Ostravu. Pod hradem leží vesnice Vinné a Trnava pri Laborci s autobusovým spojením z Michalovců. Z obou vesnic vedou na hrad turisticky značené cesty. Ta z Trnavy pri Laborci je strmější a vyžaduje chůzi po skalách. Po dešti je kluzká a k sestupu nevhodná. Z hradu je pěkný výhled na ...
15.8. 2019

historie

Hrad byl postaven nejspíš někdy v 2. pol. 13. stol. u křižovatky obchodních cest. Jedna vedla z Uher do Polska a druhá ze Zemplínu do Uže. Ve středověku byl znám jako hrad Velký Michal (castrum Nogmihal/Nagmihal), stejně jako nedaleký vodní hrad v Michalovcích. Dnes je pojmenován po starší vsi Vinné, která je poprvé písemně doložená v roce 1249. Zakladateli hradu byli Nagymihalyovci, páni z Michalovic. Předpokládá se, že v době vlády uherského

Pavel Semple, zdroj: (místní informační tabule)., 15.8. 2019

popis

Přibližně čtyřboké jádro hradu se směrem k severu zužuje do výrazné špice. Ta sloužila k odražení případných střel na nejvíce zranitelné severní straně hradu. Na této straně je hradní kopec spojen sedlem s masivem sousedního kopce Dlhá. Tomuto zahrocení byla přizpůsobena také trojúhelná věž v severním cípu hradního jádra. Ta chránila nejen zbytek hradu za sebou, ale také první bránu ve vnějším opevnění. Trojúhelná věž byla později zdvojená

Pavel Semple, zdroj: (M. Plaček, M Bóna, Encyklopedie Slovenských Hradů, Libri, Praha, 2007), 15.8. 2019