Zděná boží muka ušlechtilých proporcí a náročnějšího architektonického řešení pocházejí z průběhu 18. – až počátku 19. století. V r. 1986 byla restaurována Karlem Janíkem z Klentnic. Stavba je kulturní památkou ČR.
© Luděk Vláčil 08/2019
Graficke pismenko Jihomoravská obec Perná leží na úpatí Pavlovských vrchů. Hlavní dominantou a kulturní památkou obce je kostel sv. Mikuláše. Nedaleko od něj stojí sloup Nejsvětější Trojice. Na katastrálním území obce Perná, jež je z velké části součástí Chráněné krajinné oblasti Pálava a zasahuje do něj i národní přírodní rezervace Děvín a Tabulová Hora, se dodnes zachovalo sedm božích muk. Jedny z nich stojí v trati Pod lomem, při polní cestě směřující ke zřícenině kaple sv. Antonína Paduánského od obce Klentnice. K těmto božím mukám se nejlépe dostanete od obce Klentnice po modré turistické značce.

historie

Boží muka vznikla zřejmě v průběhu 18. století nejpozději počátkem století 19. Podle rakouského historika Lederera jsou popisovaná boží muka barokního původu a vznikla před r. 1786. Mají být totiž zakreslena již na mapě vydané právě v tom roce. Vyznačení z 2. poloviny 18. století je však dosti problematické. Na mapě 1. vojenského mapování probíhajícího v letech 1764–1768 a 1780–1783 jsou zakreslena nějaká 4 sakrální díla (snad boží muka)

Luděk Vláčil a Jiří Špaček - zdroj: památkový katalog, http://previous.npu.cz a další, 14.9. 2019

popis

Zděný štíhlý hranolový dřík stavby je členěn v horní části kordonovou římsou s oblounovou profilací a završený vyloženou profilovanou římsovou hlavicí, která nese kaplici s hlubokým plochostropým výklenkem otevřeným ze dvou pravoúhle navazujících stran. Kaplice je završena bohatě profilovanou vyloženou korunní římsou nesoucí nízkou sedlovou stříšku, která je zakončena kovaným dvouramenným křížem s tlapatým zakončením břeven.
    Luděk Vláčil - zdroj: http://previous.npu.cz a další, 13.9. 2019

KOMPASS 1:50 000 (Geodézie ČS)