Kámen, u něhož byl 4. června 1729 sťat tajný evangelík, panský myslivec Tomáš Svoboda z nedalekého Češova, a pamětní deska se nacházejí v Kopidlně v ulici, která nese jméno popraveného. Dům s pamětní deskou stojí v těsné blízkosti železničního přejezdu a místního nádraží.
Popravčí kámen s pamětní deskou
Graficke pismenko Kopidlno je prvně zmiňováno r. 1322 jako ves, která byla r. 1514 povýšena na město. Zdejší vodní tvrz z počátku 14. stol. byla v 16. stol. přestavěna na trojkřídlý renesanční zámek a r. 1875 upravena na čtyřkřídlý novorenesanční (viz samostatné heslo). Městem, které má dnes asi 2000 obyvatel, prochází silnice I/32 od dálnice D11 u Libice nad Cidlinou do Jičína a je tu též nádraží na trati 061 Nymburk-Jičín. Samotným městem nevede žádná turisticky značená stezka. Silnice I/32 prochází po celé délce
Hilmarovým náměstím, z něhož vychází k západu ulice Tomáše Svobody. Na ní se těsně před železničním přejezdem nachází po levé straně dům s pamětní deskou tohoto mučedníka pro víru, před níž na chodníku leží v ohrádce kámen, u něhož byl myslivec Svoboda sťat.
29.4. 2019

historie

Tomáš Svoboda (2. pol. 17. stol. - 4. června 1729) byl panský myslivec z nedalekého Češova. Byl to tajný evangelík, který ze zásady odmítal katolickou víru. Z podnětu kopidlnských jezuitů byl obžalován z držení a čtení zakázaných knih a ze zpochybňování zázraků sv. Jana Nepomuckého, který byl právě 19. března 1729 svatořečen. Tomáš Svoboda byl na panství Kopidlno odsouzen k smrti a 4. 6. 1729 sťat. Jeho tělo bylo po popravě údajně spáleno a

Jiří Špaček (s využitím informací z různých internetových stránek), 3.5. 2019