Funkcionalistická budova zvaná Domov sester byla postavena v roce 1933 podle plánů architekta Eduarda Žáčka. Vyhlášena roku 2016 kulturní památkou, současný stav je bohužel neutěšený a čeká na rekonstrukci.
Domov sester v areálu Staré nemocnice
Graficke pismenko Budova zvaná Domov sester je jedna z nejzajímavějších ve funkcionalistickém slohu u nás. Jde o dílo architekta Eduarda Žáčka z roku 1933. Bohužel dnešní stav není ideální, neboť po zániku tehdejšího areálu Staré nemocnice nenašla doposud svého uplatnění. Tehdejší hlavní budova byla původně obytný dům řádových ošetřovatelek a ženského personálu nemocnice. Později zde byla např. nemocniční laboratoř a kanceláře. Dne 13.6.2016 byla vyhlášena kulturní památkou a čeká na svoji rekonstrukci a další uplatnění. Jednou ze zajímavostí budovy je například kaple, která sloužila sestrám a pacientům. Stará nemocnice, kterou tvořilo několik navzájem ...
Rozehnal Ivo - zdroj - web prostejovsky.denik .cz 2.7.2016, pv.vecernik 11.7.2016, archiweb.cz/eduard-zacek, 23.7. 2016