Nevýrazné terénní pozůstatky po tvrzi vybudované po r. 1513 jako náhrada za zaniklé starší sídlo písařem Viléma Kostky z Postupic Urbanem. První zmínka je o ní r. 1543. R. 1547 byla ves připojena k brandýskému panství, tím tvrz ztratila charakter panského sídla a už r. 1558 je uváděna jako pustá.
Graficke pismenko V roce 1513 Vilém Kostka z Postupic postupuje některé své majetky svému písaři Urbanovi, který měl úkol samostatně řídit správu panství Českých Heřmanic a obnovit zpustlou tvrz, což se nestalo. Naopak buduje zde novou tvrz, která byla spíše obytnou budovou než opevněným sídlem. První zmínka je o ní v roce 1543. V roce 1547 byla část majetku Bohuše Kostky z Postupic zabavena za účast v odboji proti Ferdinandovi I. a České Heřmanice byly připojeny ke Kostkovu brandýskému panství. Tvrz ztratila charakter panského sídla a už v roce 1558 je uváděna jako pustá. Pozůstatky této tvrze z velké části vzaly za své v roce 1927, kdy bylo místo, kde stála tvrz, rozparcelováno mezi č. p. 49 a 50 (bývalý dvůr, škola). Na místě, kde stálo jádro tvrze, je dnes hřiště.
Petr Nožička, čerpáno z: Kol.aut. Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku VI., Východní Čechy, Nakladatelství Svoboda, Praha 1989, 28.4. 2015

Pardubický kraj
     Ústí nad Orlicí  (UO)