katedrála sv. Martina

Spišské Podhradie - Kapitula
Románsko-gotická katedrála sv. Martina z let 1245-1273 na místě staršího chrámu z 12. stol. Ve 2. pol. 15. století proběhla velká pozdněgotická přestavba. V 19. stol. byl chrám regotizován a doplněn o některé pseudorománské prvky. Od r. 1993 památkou UNESCO.
© Jan P. Štěpánek 06/2013
Graficke pismenko Katedrála sv. Martina je jednou z nejvýznamnějších historických a architektonických církevních památek nejen v oblasti Spiše, ale i celého severovýchodního Slovenska. Románsko-gotický chrám, jehož kořeny sahají hluboko do 13. století, dominuje celku zvanému Spišská Kapitula, tyčícímu se západně od města Spišské Podhradie. Vzhledem k významu místa se hradbami opevněné Spišské Kapitule ne nadarmo říkalo slovenský Vatikán. Od roku 1993 je katedrála spolu s okolní zástavbou Kapituly zapsána v seznamu památek UNESCO. Turistickou i někdejší mocenskou protiváhou katedrály a církevního okrsku je na východním okraji Spišského Podhradí tyčící se monumentální zřícenina Spišského hradu.

historie

Historie románsko-gotické katedrály sv. Martina spadá do let 1245-1273, kdy byla jako katedrála vystavěna v románském slohu na místě staršího kostela z 12. století. Nejstarší stavební fáze katedrály měla podobu typické trojlodní románské baziliky, tj. tři stejně široké lodě, avšak s výrazně převýšenou střední lodí, osvětlenou okny nad úrovní střech bočních lodí. Každá z lodí měla dvě klenbová pole a byla ukončena půlkruhovou apsidou. K zadní

Jan P. Štěpánek, wikipedie, drobné publikace, 23.2. 2016

Slovenská republika, turisické mapy 1:50 000, VKÚ Harmanec