Cukrovar byl založen r. 1870. R. 1914 prošel rozsáhlou rekonstrukcí, v l. 1935–1937 další. R. 1946 byl znárodněn a a stal se součástí státního podniku. R. 1978 rekonstrukce provozu. R. 1992 se znovu osamostatnil, dnes je akciovou společností. V 19. stol. bylo v ČR na 400 cukrovarů, dnes je jich 7.
Vrbátky - cukrovar
© Ivo Rozehnal, 06/2012
Graficke pismenko V obci Vrbátky je zdaleka viditelnou dominantou zdejší cukrovar. Byl založen v roce 1870, tehdy jako první rolnický cukrovar na Moravě. R. 1914 byla provedena jeho rozsáhlá rekonstrukce, další rekonstrukce proběhla v l. 1935–1937. R. 1946 byla v cukrovaru instalována odparka systému Škoda, Smékal, Dostál (odparka bylo zařízení, kde se odpařovala přebytečná voda z cukrové šťávy, která se tak stávala hustší. Poté následoval proces vaření cukru). Tak jako ostatní podobné podniky, byl r. 1946 (na internetových stránkách cukrovaru je uváděn rok 1948) cukrovar znárodněn a stal se součástí státního podniku, který sdružoval cukrovary jižní a střední Moravy. R. 1978 ...
Ivo Rozehnal - zdroj web cukrovarvrbatky.cz, E. Horáková - zdroj Technické památky v Čechách, na Moravě a ve Slezsku IV., Libri 2004, 2.7. 2012